Blagodati zelenog čaja

0
54
zeleni čaj

Zeleni čaj je jedan od najpoznatijih čajeva i većina nas je barem donekle upoznata s njim i njegovim dobrobitima. No, rijetko tko zna anegdotu o prvom popijenom zelenom čaju. To je bilo negdje 2700. godine prije Krista kad je kineski car sjedio pokraj grma čaja i palo mu je par listića nošenih vjetrom u šalicu s toplom vodom.

Tako kaže legenda o nastanku zelenog čaja, no kako bilo do dan danas zeleni čaj ima široku primjenu i titulu jednog od najpoznatijih čajeva.

Zeleni čaj sadržava tvari koje pružaju snažnu zaštitu protiv nastanka nekoliko vrsta raka i bolesti srca. S obzirom na to, uvijek imajmo zeleni čaj u svojoj kuhinji i pijmo ga kad god nam padne napamet!

Osim toga, istraživanja pokazuju da konzumenti zelenog čaja dulje žive. Još jedna jako dobra strana zelenog čaja je što sprječava kvarenje zubiju, zbog fluorida koje sadrži, a oni pak imaju opći antibakterijski učinak.

Čaj se pripravlja na jednostavan način; listovi se pare, pa motaju i ostavljaju da se osuše. Parenjem se uništavaju enzimi koji bi inače prouzročili fermentaciju. Izostanak fermentacije zelenom čaju daje osebujan okus, ali što je puno bitnije tako se očuvaju jaki antioksidansi koji sprječavaju oštećenje stanica. Biljka sadrži i druge korisne tvari kao što su tanini, fluorid i katehini.

Čaj ima povoljno djelovanje bilo da se uzima u obliku tableta ili kapsula. Može se popiti i do nekoliko šalica čaja na dan. Najbolje je kupiti čaj koji sadrži najmanje 50% polifenola. Preparate zelenog čaja treba uzimati uz hranu. Čaj se priprema da se prekrije vrućom vodom i ostavi da odstoji 3 do 5 minuta, nakon toga se listići procijede i spreman je za piće.

Čaj se nikako ne preporučuje piti jako vruć jer se može oštetiti grlo ili jednjak, pa bolje da ga ne pijemo odmah sa uzavrelom vodom nego pustimo da se ohladi.

Zeleni čaj je snažniji od vitamina C oko 100 puta, a znamo koliko je i vitamin C povoljan za naš organizam. S dodatkom limuna, zeleni čaj nam neće biti teško popiti jer osim što sada znamo za njegovo snažno pozitivno djelovanje, i ukusan je.

Foto: Nattika/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here