Društveni razvoj djeteta

0
14
dječja zabava

Kako odgojiti što društveniju i sretniju djecu pitaju se mnogi roditelji, a mi vam u nastavku donosimo par savjeta koje su dali svjetski psiholozi.

Uvijek, ali baš uvijek morate iskoristiti samostalnost svog djeteta, što znači da kada vam dijete i po nekoliko puta za redom, postavi pitanje zašto, uvijek budite spremni odgovoriti! Odgovorite na djetetova pitanja i onda kada su vam već dosadna, i onda kada vam se čine glupa, jer djetetu nisu glupa, i ono želi učiti sve o svemu, zato budite roditelj kakav je djetetu potreban. Koliko god pitanje bilo neugodno nikada ga ne smijete izbjegavati jer je vrlo važno odgovoriti za dobrobit djetetovog razvoja.

Ne morate se brinuti ako na neka pitanja nećete znati odgovore, jer je potpuno normalno da roditelji ne znaju sve. I roditelji su ljudi od krvi i mesa i ne moraju znati sve, te je isto tako u redu pokazati djetetu da se ne mora uvijek sve znati.

Naravno da ćete kao roditelj misliti kako ste uvijek i samo vi u pravu, ali to nije tako! Čak i onda kada ste u pravu, morate poštovati svoje dijete i slušati ga kada vam nešto govori. Budite uvijek prisutni kada dijete razgovara s vama i pozorno ga slušajte. Dijete će primijetiti razliku pozornog slušanja i odsutnog slušanja, a odsutno slušanje jako utječe na samopouzdanje.

Kako bi dijete imalo mogućnost stvari pogledati iz više kuteva, važno je da mu omogućite da ima razne igračke i knjigice uz koje će to naučiti. Pokažite djetetu kroz igru što je dobro, a što nikako nije.

Djeca vide sve i primijete sve, koliko god vi to htjeli ili ne. Oni sve i čuju, pa iako se u tom trenu možda igraju, te se čini kako vas ne doživljavaju. Zato pripazite na svoje ponašanje pred djetetom, a ako dođe do nekih problema, objasnite djetetu što se dogodilo, kako bi moglo shvatiti i kako bi mu bilo lakše.

Foto: Alexander Raths/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.