Kako kuhati zdravo

0
16
jaja na oko

Zdravije kuhanje ne znači da morate biti profesionalni kuhar, niti da trebate nabaviti hrpu skupih namirnica. Mnogi od nas misle da si ne mogu priuštiti zdravo kuhanje, baš iz financijskih razloga, no to su zablude.

Jednostavno počnite koristiti standardne metode kuhanja. Kuhanje na zdrav način nije teško, ali može zahtijevati promjenu vašeg pristupa kuhanju.

Kao prvo, kod pripreme mesa, uklonite svu vidljivu masnoću s mesa prije pripreme i ocijedite svu mast nakon prženja. Uklonite mast iz juha, kuhanog mesa i umaka tako da sve ohladite i tada samo skinete masnoću s površine.

Koristite metodu kuhanja s malo masnoća. Odaberite one recepte u kojima se peče, kuha, prži, kuha na pari ili peče na roštilju. Kuhajte povrće i meso s vinom, vodom ili temeljcem umjesto na maslacu.

Ulje koristite u ograničenim količinama. Koristite sezamovo ili kokosovo ulje, jer su to zdrava ulja koja dobro podnose visoke temperature kod kuhanja.

Zdravo kuhanje podrazumijeva i sigurno postupanje s hranom. Ovo su neki savjeti za sigurno postupanje s hranom.

Planiranjem otapajte meso i ostale smrznute namirnice u hladnjaku, a ne na kuhinjskoj plohi.

Kada kupujete, ne uzimajte hranu u konzervama ili staklenkama čiji su poklopci iskrivljeni ili napuhani.

Prije pripreme hrane, operite ruke sapunom. Dobro isperite namirnice ili ogulite koru ili otrgajte vanjske listove.

Redovito perite noževe i radne plohe, posebno nakon pripremanja sirovog mesa i ostale hrane. Redovito perite kuhinjske krpe i ručnike.

Kada kuhate, koristite termometar za meso. Pecite meso na temperaturi od 80 stupnjeva, a perad na temperaturi od 90 stupnjeva. Jaja kuhajte dok žumance ne očvrsne i više nije mekano.

Kada spremate hranu, uvijek provjerite rok trajanja. Svježe meso upotrijebite unutar 3 do 5 dana od kupovine ili ga odmah zamrznite. Upotrijebite svježu perad, meso i mljeveno meso u roku od 1 ili 2 dana ili ih odmah zamrznite. Ostatke kuhane hrane spremite ili zamrznite u roku od 2 sata nakon serviranja.

Već poznatu hranu možete i obogatiti začinima i nemasnim umacima. Tako možete preliti piletinu svježim umakom od rajčice. Začinite meso nemasnim marinadama, biljkama ili začinima kao što su lovor, zeleni papar, đumbir, kadulja, mažuran.

Foto: Tanya Stolyarevskaya/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.