Kako očistiti zidove

0
40
čišćenje-zidova

Zidovi i stropovi izgledaju bolje što se češće čiste. Ako dopustite da se zid ili strop jako zaprlja, nećete ga moći očistiti, a najvjerojatnije će biti potrebno novo bojanje. Svijetle boje se teže održavaju nego tamne jer se na njima vidi svaki otisak prsta, svaka kap kave. Ako vas mrlje koje se ne mogu odstraniti jako muče, pokrijte zidove perivim tapetama dok djeca ne odrastu.

Opći savjeti

Ako imate visoke stropove, prašinu možete brisati čistom metlom na dugu dršku. Nemojte upotrijebiti vodu ako ne želite oprati cijeli strop. Brzi način brisanja prašine je puhanje pomoću mijeha. Možete upotrijebiti i četku za paučinu,čistu krpu za prašinu zavezanu na metlu.

Sačuvajte proizvođačevu uputu za čišćenje tapeta jer ona obično sadrži i potrebne savjete. Zaštitite tapete od tkanine ili papira na osjetljivim mjestima specijalnim premazom tako da se mrlje od masnoće i prljavštine mogu obrisati vlažnom krpom.

Provjerite postojanost boja, a zatim nanesite premaz velikim kistom za maljanje. Pri preuređivanju stana treba svakako imati na umu da su tapete u svakom slučaju zahvalnije od boje na zidovima koji su jako izloženi habanju.

Paučina

Paučinu uklonite dok je još svježa. Kad se zamasti i zapraši, uklanja se znatno teže. Problem pauka možete riješiti insekticidima, ako to želite. Uvijek će se novih pauka, a oni nisu niti prljavi niti opasni. Osim toga, pauci djeluju kao male muholovke.

Pranje zidova i stropova

Prije pranja zidova i stropova, obrišite prašinu i uklonite paučinu. Pomiješajte deterdžent i vodu, a drugu kantu napunite vodom za ispiranje, priredite dvije, tri spužve ili upijajuće tkanine, debelu krpu ili spužvasti brisač na dugom dršku s mehanizmom za cijeđenje koji će doprijeti u sve kutove. Spužvasti brisač na dugom dršku je praktičan ako nemate ljestve.

Umjesto deterdženta možete uzeti čisti sapun i vodu. Dodajte oko 50 grama boraksa na litru vode i u sapunicu i u vodu za ispiranje. Za čišćenje boje nemojte upotrijebiti prašak za ribanje jer će se u tom slučaju boja morati potpuno obnoviti.

Foto: AISPIX by Image Source/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here