Kolike kod beba

0
9
uznemirena beba

Za mnoge roditelje, ne postoji ništa stresnije nego slušanje neutješnog plača njihovog novorođenog djeteta. Koji su simptomi i znakovi kolika ili grčeva kod beba? Plakanje ili nemir najčešće počinje naglo i često nakon hranjenja.

Plač je glasan i neprekidan, a nekad traje i satima. Trbuh je ponekad proširenih ili istaknut, stopala su često hladna i ruke stisnute. Epizoda, koja se može pojaviti u bilo koje doba dana ili noći, obično počinje u kasno poslijepodne ili rano navečer, baš kada su roditelji najiscrpljeniji.

Postoje neke bebe koje su sklonije kolikama od drugih. Obično ako su roditelji preboljeli kolike, njihova beba će ih najvjerojatnije imati. Kolike se javljaju s 2 do 3 tjedna starosti, a dosežu svoj vrhunac u 2. mjesecu starosti bebe.

Jedna od četiri beba ima kolike i mnoga su istraživanja napravljena na tu temu, ali nitko još sa sigurnošću ne može reći što uzrokuje kolike. Istraživanja pokazuju da kolike mogu biti povezane s promjenom razine hormona koji kontroliraju kretanje probavnih mišića.

Druga teorija je da bebe s kolikama mogu imati abnormalnu ravnotežu bakterija u probavnom sustavu, koja se postupno sama ispravlja tijekom nekoliko tjedana. Neki pak tvrde da bebe kolikama pokazuju da ne podnose kravlje mlijeko. No, ostaje činjenica da je frustrirajuće za većinu roditelja.

Kod nekih beba, razdoblje nemira u večernjim satima može biti jedini simptom. Djeca s kolikama se ponašaju normalno između napadaja grčeva. Oni se hrane i rastu dobro, a ne pokazuju nikakve druge znakove bolesti.

Evo što možete učiniti:

1. Provjerite je li vaše dijete gladno, treba li mu promijeniti pelenu ili mu je hladno.

2. Čak i novorođenčad može osjetiti napetost. To može samo pogoršati situaciju. Pokušajte stvoriti opuštenu atmosferu. Što je dijete odmornije i opuštenije to će se bolje nositi s napadajem.

3. Utješite dijete tijekom plača. Pokušajte ga primiti u naručje i smiriti. Nikada nemojte tresti bebu. Ako vam je potreban odmor od plača, ili ako se osjećate na izmaku snaga, nježno stavite bebu u krevetić.

4. Uključite partnera, prijatelje i rodbinu. Međutim, pokušati izbjeći nekoliko ljudi odjednom jer to može izazvati dodatan nemir u blizini djeteta. Neka netko drugi preuzme “noćnu smjenu”, a vi se naspavajte.

Svakako se savjetujte s pedijatrom, ali ne postoji lijek koji liječi kolike. Svaki roditelj ima svoj način rješavanja problema. Pokušajte ne očajavati. Morate zapamtiti da ne postoji ništa što ste vi učinili, a da je uzrok kolikama. Također, kolike obično u potpunosti nestanu oko 3. mjeseca starosti, a često puno prije.

Foto: MitarArt/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here