Kupinovo vino

0
18
crne kupine

Voćna vina su produkt današnjice u kojoj se ljudi sve više okreću domaćoj proizvodnji, koja obiluje zdravim proizvodima. Jedan od takvih proizvoda je kupinovo vino. O blagodatima kupine već smo pisali, a za vino dobiveno od tog proizvoda samo se sve te konstatacije mogu ponoviti i proširiti.

 

Naime, kupinovo vino je jako ukusan i zdrav napitak, osobito je pogodan za ljude koji su anemični, i za one koji muku muče s kolesterolom. Osim toga, podiže oslabljeni imunitet, te općenito revitalizira tijelo.

Najbolje ga je konzumirati rano ujutro i kasno navečer po 1 decilitar, jer će tako najbrže dati rezultate. Jednako je dobro za sve uzraste.

Kako napraviti kupinovo vino?

Kupinovo vino uopće nije teško napraviti, a onima koji imaju iskustvo s pripravom pravoga vina će biti još i lakše. Da bi započeli postupak, potrebno je dobro oprati kupine, dobro bi ih bilo imati barem 3 kg ili više, te ih rukama zgnječiti. Kada su dobro zgnječene i u kašastom obliku, dodajemo im šećera (ukoliko smo imali 3 kg, neka prosječna količina šećera je 1 kg).

Sada dolazi druga faza u nastanku kupinova vina. Naime, posudu u kojoj su kupine s dodatkom šećera je potrebno pokriti gazom (ne plutom, ili nečim drugim jer bi moglo puknuti!), te tako ostaviti 10 dana na hladnom mjestu. Nakon toga će se na vrhu nakupiti gusti sloj nastao fermentacijom koja se događa u posudi, njega ćemo odstraniti i kroz gazu procijediti u drugu posudu tekući dio. Nakon toga posudu u kojoj smo procijedili pokrivamo gazom i ponovno ostavljamo da odstoji 10 dana. Nakon toga opet ponavljamo postupak, no ovaj put ćemo tekućinu koja još nije vino, preliti u staklene boce, koje ćemo opet zatvoriti gazom!

Na hladnom mjestu će staklene boce odstajati još mjesec dana, i nakon toga možemo reći da je proces gotov i da smo dobili kupinovo vino spremno za piće!

Postoji i drugi način po kojemu je dovoljno zgnječene kupine s dodatkom šećera preliti u staklene boce te ostaviti na suncu dva mjeseca. Nakon toga razdoblja ih je potrebno procijediti te staviti na hladno i suho mjesto.

Koji god način da izabrali, moramo priznati da postupak nije kompliciran, i da nema opravdanja da ne pokušamo i sami dobiti ovaj ljekoviti napitak.

Foto: magstefan/Freeimages.com

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here