Liječenje vodenih kozica

0
17
uplakana djevojčica

Svake godine, naročito u zimskim mjesecima kada se više boravi u zatvorenim prostorima općenito, bilo u vrtićima ili školama, nekoliko desetaka tisuća djece obolijeva od vodenih kozica. Vodene kozice poznate su i pod imenom varičele, a imaju pridjev najučestalije zarazne bolesti kod djece.

Vodene kozice uzrokuje virus varičele-zoster, koji se kod djece manifestira vodenim kozicama, a kod odraslih i starijih ljudi kao herpes zoster ( herpes koji se manifestira bolnim osipom po tijelu). Izvor zaraze je samo bolesnik, a virus se prenosi kapljičnim putem i izravnim dodirom. Osoba koja oboli zarazna je i već nekoliko dana prije početka bolesti te tijekom bolesti sve dok se na koži ne stvore krastice.

Obolijevaju djeca vrtićke i mlađe školske dobi, a epidemije se šire upravo u vrtićima i školama. Nakon 1 do 2 dana nevoljkosti, lagano povišene tjelesne temperature i općenito lošeg stanja, počne se javljati mjehurasti osip na koži i sluznicama.

Sadržaj mjehurića je u početku bistar, a nakon dan-dva se zamuti i vezikule se suše i pretvaraju u krastice. U pravilu koža ispod krastica cijeli bez ožiljaka, osim u slučajevima dubljeg oštećenja ili sekundarne bakterijske infekcije zbog češanja ili grebanja.

Osip kod varičeli izbija na mahove i bez nekog karakterističnog rasporeda i neugodno svrbi, a ako se razvije na sluznici usne šupljine ometa i uzimanje hrane i tekućine.

Vodene kozice ipak spadaju u kategoriju laganih dječjih bolesti i završavaju potpunim izlječenjem i bez komplikacija. Iznimno, bolest može biti jako teška, osobito kod starijih i u osoba koje uzimaju kortikosteroide te kod osoba s oštećenjem imunosnog sustava.

U pravilu je nemoguće sačuvati dijete od varičele te stoga pozornost treba usmjeriti na sprječavanje oštećenja mjehurića i nastanak sekundarne infekcije koja može rezultirati ožiljcima. Redovito premazujte kožu otopinom tekućeg pudera ili sode bikarbone te djeci odrežite nokte posve kratko!

Ukoliko je u obitelji više inače zdrave djece, ne sprječavajte međusobni kontakt. Vodene su kozice bolest dječje dobi i u toj ih je dobi najbolje preboljeti, a i najlakše!

Foto: Ilike/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here