Lom noge – simptomi i liječenje

0
25
bol u nozi

Lom noge definira se kao napuknuće ili puknuće na jednoj od kostiju noge. Ozljeda može biti mala, no i velika kao što je slučaj kod prometnih nesreća. Noga se sastoji od tri glavne kosti: bedrena kost, goljenična kost i lisna kost.

Simptomi slomljene noge

Simptomi slomljene noge mogu biti očiti, ali ponekad ih nije teško primijetiti. Ako ste primijetili oticanje noge, osjetljivost, modrice, bol u nozi, i to osobito prilikom neke aktivnosti kao što je hodanje te primjećujete očito skraćenje ili deformaciju noge, moguće je da se radi o lomu noge.

Čim primijetite ove znakove, važno je odmah posjetiti liječnika kako bi se na vrijeme uspostavila dijagnoza, a samo zacjeljivanje trajalo što kraće.

Postoji više mogućih uzroka loma noge, a neki od najvažnijih su pad, sportske ozljede, prometne nesreće i stres frakture.

Pad je česti uzrok prijeloma bedrene ili goljenične kosti. Djeca su pod najvećim rizikom radi igranja ili padanja dok uče hodati.

Lom noge uzrokuje direktni udarac u nekim sportovima, kao što je udarac hokejaškom palicom, padanje prilikom trčanja, biciklizma ili penjanja.

Teške prometne nesreće mogu uzrokovati prijelom čak sve tri kosti noge zbog velike sile prilikom udarca.

Stres frakture označava sitne pukotine koje nastaju na kostima koje podnose težinu. Uzrokovane su prevelikim forsiranjem i ponavljanjem određene radnje. Često se pojavljuju kod skakanja, marširanja, trčanja i akrobatskog plesanja.

Lomu noge doprinose faktori kao što je bavljenje sportom (osobito nogomet, hokej, ples ili trčanje) zbog stalnog ponavljanja iste radnje. Također, faktori rizika su i zdravstveni problemi kao što je ravno stopalo, reumatoidni artritis, osteoporoza i ravna stopala.

Dijagnoza slomljene noge

Postoji više dijagnoza slomljene noge, a to su:

  • potpun lom – kost pukne na dva ili više dijelova
  • nepotpun lom – kost pukne, no ne do kraja
  • zatvoreni lom – prilikom pucanja kosti, koža ostaje netaknuta
  • otvoreni lom – prilikom pucanja kosti, kost izbije kroz kožu
  • savijeni lom – kost ne pukne do kraja (često kod djece jer imaju fleksibilne i mekane kosti)
  • raseljeni lom – koštani fragmenti nisu usklađeni na svakoj strani loma
  • usitnjeni lom – kosti noge podijeljene su na nekoliko dijelova

Liječenje prijeloma noge

Namještanje noge je najčešće kod liječenje prijeloma noge. Ovaj postupak najčešće se vrši na hitnoj gdje liječnici uspostavljaju dijagnozu i savjetuju daljnje liječenje.

Sljedeći najčešći korak kod liječenja prijeloma je imobilizacija noge. Ona predstavlja ograničavanje kretanja slomljene kosti. Ovaj postupak iznimno je važan za iscjeljivanje. Na slomljenu nogu stavlja se longeta ili gips i pacijent se kreće pomoću štake. Oporavak traje šest do osam tjedana.

Kod prijeloma kostiju noge česta je bol stoga liječnici pripisuju lijekove protiv bolova.

Nakon uklanjanja longete ili gipsa, slijedi terapija kako bi se povratila pokretljivost noge i smanjila ukočenost nakon duge faze mirovanja. Ako je ozljeda bila velika, terapija može potrajati i nekoliko mjeseci.

Većinu lomova liječi se pomoću imobilizacije, ali poneki lomovi zahtijevaju fiksacijske uređaje (čavlići, žice, vijci i pločice) kako bi se lomovi stabilizirali stoga je potrebna operacija noge.

Kako biste bili u što manjem riziku od lomljena noge, savjetujemo da nosite odgovarajuću obuću, mijenjate vježbe kojima se bavite i da svoju prehranu obogatite kalcijem koji jača kosti.

Foto: Kurhan/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here