Matematika prije škole

0
38
dijete uči

Mnogi roditelji smatraju da se matematika uči u školi, no nisu vjerojatno svjesni da nas matematika okružuje od najranije dobi. Matematika se ne može naučiti na silu, ona se mora shvatiti i zato je važno da kroz svakodnevne aktivnosti uvodite dijete u svijet brojeva i računanja.

Tijekom treće godine, mnoga djeca znaju reći i pokazati prstima svoju dob. Tijekom četvrte godine, mnogi mogu točno brojati do pet predmeta, dok neki mogu brojati i do 10. Mnogi četverogodišnjaci mogu reći koji broj dolazi nakon određenog broja u nizu do 10.

Na primjer, ako upitate: “Što dolazi nakon 1-2-3-4-5?” Možete očekivati odgovor „6“. S obzirom na dva broja između jedan i 10, mnogi petogodišnjaci mogu reći koji je od njih veći.

Tijekom treće, četvrte i pete godine, djeca istražuju i stječu znanja o riječima “gore”, “dolje”, “ispred”, “iza”, “ispod”, “gore”, “na, ” pored “,” unutra “,” izvana “,” između “,” lijevo “,” desno “, itd.

Do pete godine, oni mogu točno koristiti te riječi u rečenici. Tijekom četvrte godine, mnoga djeca mogu prepoznati i naziv oblika s različitim veličinama i orijentacijama (na primjer, krugovi, kvadrati, pravokutnici i trokuti).

Mnogi četverogodišnjaci će, naravno, napraviti oblike koji pokazuju oblik bez nužno razumijevanje koncepta. Na primjer, oni mogu napraviti strukturu s kockama, a neće ju možda imenovati „trokutom“. Neki trogodišnjaci već mogu uspoređivati dva različita predmete. Oni mogu uzeti dvije olovke i staviti ih jednu pored druge, a zatim vam reći koja je veća, odnosno duža.

Četverogodišnjaci i petogodišnjaci, razumiju različite vremenske pojmove, kao što su ujutro, popodne, navečer, prije, poslije i uskoro. Neka djeca mogu imenovati dane u tjednu, a neki mogu imenovati mjesece i godišnja doba.

Već i trogodišnja djeca mogu slijediti jednostavan niz poznatih događaja. Na primjer, oni mogu opisati korake koje slijede u kupanju. “Prvo smo ušli u kadu, onda smo upalili vodu, i na kraju smo se okupati.” Djeca mogu također pratiti i napraviti vlastite zvučne obrasce, kao što ih prati dječja pjesmica „Kad si sretan“. Petogodišnjaci mogu sortirati grupu predmeta s jednim ili više obilježja. Na primjer, ako im date košaru s čarapama, djeca ih mogu razvrstati po boji, a možda i po veličini.

Ako vaše dijete ne zadovoljava jedan od gore navedenih uvjeta ne morate odmah početi paničariti.

Međutim, možete potražiti pomoć ako vaše predškolsko dijete:

  • ima poteškoća s jednostavnim brojanjem
  • ne razumije korespondenciju jedan-na-jedan između brojeva simbola i predmeta / objekata
  • ne razumije razlike u veličini, obrazaca, ili oblika

Razgovarajte o tome sa svojim odgojiteljem u vrtiću ili pedijatrom, oni će vas najbolje posavjetovati što učiniti. Danas vrtići imaju cijeli stručni tim, koji uključuje logopede, psihologe i razne druge stručnjake koji mogu pomoći vašem djetetu.

Foto: Catalin Petolea/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here