Menstruacija u trudnoći

0
47
trudnica

“Lažna” menstruacija za vrijeme trudnoće i nije tako rijetka pojava. Pitate li se postoji li mogućnost da žena ima menstruaciju iako je trudna? Ovo pitanje nas često zbunjuje jer je obično izostanak menstruacije glavni kriterij za određivanje trudnoće.

Mnoge žene krvarenje prati i nakon određivanja trudnoće. Naravno, ne radi se o normalnoj menstruaciji nego o blagom krvarenju koje u tom slučaju nije opasno, iako nikome nije ugodno primijetiti krv.

Naučite razlikovati simptome normalnog povremenog krvarenja u trudnoći od onog zabrinjavajućeg.

Normalna menstruacija nastaje onda kada ne dođe do oplodnje jajne stanice. Menstruacijom se ona izbacuje iz reproduktivnog sustavu u obliku menstrualnog krvarenja. Upravo radi toga, kod trudnoće ne dolazi do menstruacije jer je jajna stanica oplođena.

Međutim, postoje neka iznimke koje se tiču krvarenja. U prvom mjesecu trudnoće ili u njenoj ranoj fazi može doći do blagog krvarenja kod nekih žena. Ono se javlja u ono vrijeme kada bi se trebala inače dogoditi menstruacija. Dakle, ako imate blago krvarenje u vrijeme menstruacije to bi vam mogao biti i prvi znak trudnoće.

Postoje i žene koje u ranoj trudnoći imaju krvarenja vrlo slična pravoj menstruaciji. Iako je medicinski gledano sve u redu i žene koje imaju krvarenja svaki mjesec, u vrijeme kada bi inače imale menstruaciju, iznesu trudnoću do kraja, ipak bi trebalo otići kod liječnika na pregled i po savjet.

Povremeno slabije krvarenje može se dogoditi i kod žena koje su zatrudnjele kada su pile kontracepcijske pilule.

Svaku vrstu krvarenja dobro je prijaviti liječniku jer neka krvarenja mogu biti opasna. Potrebno je razlikovati normalno krvarenje od onog koje se događa za vrijeme izvanmaterične trudnoće ili trudnoće u jajovodima. Iako su ova krvarenja po količini manje obilna od normalne menstruacije izrazito su opasna po život. Ne odgađajte nikako pregled, čak ni u najranijoj fazi trudnoće.

Zaključno ćemo reći da žena ne može imati normalnu obilnu menstruaciju kada je trudna. Mogu se pojaviti blaga krvarenja. Dakle, ako primijetite kratku i oskudnu menstruaciju to ne mora značiti da niste trudni. Obilnije krvarenje može biti uzrok ozbiljnih stanja kao što su izvanmaterična trudnoća ili pobačaj. Uvijek kada se ona dogode, potražite savjet liječnika.

Autor: M.L., Foto: Alexander Raths/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here