Novi madeži na tijelu

0
30
pregled madeža

Primijetili ste da imate nove madeže i to vas brine? Nemojte paničariti jer osoba tijekom života, pogotovo ako je blijede puti i do 40 godina starosti, uvijek može dobiti nove madeže. Ljudi neke madeže dobiju rođenjem, u djetinjstvu, u pubertetu, ali i kasnije u životu.

Veličina im se uglavnom ne mijenja ili rastu proporcionalno s područjem tijela gdje se nalaze. Teško je dati zadovoljavajuću definiciju madeža, no najčešće se ubrajaju u benigne tumore kože. Prema nekim stručnjacima svaki odrastao čovjek ih ima tridesetak, od toga prosječno 7 na licu.

Madeži se klasificiraju prema vrsti tkiva iz kojeg su nastali, vrsti stanica od kojih su građeni, količini pigmenta itd. Najčešći su i najuobičajeniji pigmentirani madeži koji bojom variraju od svijetlosmeđe do tamne, gotovo crne.

Mogu biti potpuno u ravnini kože, blago izbočeni, resičaste površine ili na peteljci, a ponekad iz madeža mogu rasti i dlačice. Iako su najčešće okruglaste i relativno sitne tvorbe, madeži mogu zauzimati i velike površine kože. Dosta su česti i madeži boje bijele kave koji su potpuno u razini kože i mogu dosizati i veličinu dlana.

Treba ipak znati da u pigmentnih madeža postoji (iako jako malena) mogućnost maligne alteracije (prelaska iz dobroćudne u zloćudnu tvorbu). Osjetljiviji su madeži na određenim područjima kao što je dlan, tabani, spolovilo, kao i oni koji su na različite načine trajno traumatizirani ili podraživani. Moguća upozorenja na opasnost su :

– nagli rast madeža u širinu i visinu

– pojačana pigmentacija, osobito ako je neravnomjerna

– erozija i krvarenje

– proširenje pigmentirane zone oko madeža

– pojava upale

– svrbež ili bol.

S obzirom da madeže ne možete izbjeći, ono što možete učiniti jest da svjesno smanjite nadražaj i mogućnost ozljeđivanja, ako je madež na osjetljivom mjestu i da pratite eventualne promjene, koje su malo vjerojatne, ali svejedno treba voditi računa o tome.

Foto: dean bertoncelj/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here