Opasnost od krpelja

0
23
krpelj

Topliji dani zovu u prirodu na odmor u zelenilu i svježem zraku. Iako je boravak u parkovima ili šumama koristan i kao rekreacija i antistres terapija, prije nego se zaputite, saznajte kako se suočiti s krpeljima kako boravak u prirodi ne bi završio s nepoželjnim posljedicama.

Krpelji su sitni nametnici veličine svega nekoliko milimetara koji se hrane životinjskom i čovjekovom krvi. U Hrvatskoj je najrasprostranjeniji šumski krpelj koji može prenositi razne bolesti poput Lyme boreliozu, krpeljni meningo-encefalitis i erlihiozu.

Upravo ovo doba godine im je najpogodnije. Njihova aktivnost najviša je u proljeće i rano ljeto. Krpelji se zadržavaju na lišću grmova i na niskom drveću, a proljetna i ljetna toplina budi njihov apetit. Hrane se na način da domaćinu kožu probiju svojim rilom i tako se pričvrste, te crpe krv kroz poru kože. Dok su još gladni izgledaju kao mala crna točkica, a nahranjeni su većeg volumena u obliku tamnog zrna riže.

Bitno je znati da ih se nikako ne smije silom skidati s kože jer čvrsto pričvršćeno rilo ostat će u koži i kad se tijelo iščupa. Najprecizniji je način uhvatiti ih pincetom i zavrtjeti u smjeru suprotnom od smjera kretanja kazaljke na satu. Krpelj bi se nakon nekoliko okretaja trebao opusititi i tada ga možemo sigurno ukloniti s kože.

Nakon uklanjanja, mjesto ugriza dezinficirajte alkoholom. Ako je sve prošlo u redu, nakon dan dva pojavit će se krastica koja će otpasti, no ukoliko se, dva do pet dana nakon uklanjanja, pojavi crvenilo koje se širi kružno i koža postaje topla i napeta, tada se obavezno obratite liječniku. Za ovakvu upalu najvjerojatniji je uzrok bakterija iz porodice Borrelia, koja neće uzrokovati štetu ukoliko se pravovremeno započne s liječenjem. Bitno je svakako da se liječenje provodi jer ako izostane, posljedica su rane, te mogući zdravstveni problemi poput stradavanja zglobova, srčanog mišića, te neurološki problemi meningitis i encefalitis.

Da biste spriječili napad krpelja, prije izlaska u prirodu upotrijebite repelente, a pri povratku detaljno pregledajte cijelo tijelo, čak i one dijelove koji su bili prekriveni odjećom.

Ako ste u prirodu poveli i kućne ljubimce, pregledajte i njihovu kožu i iščetkajte krzno. Osim repelenata, kao prevencija korisno je i cijepljenje.

Terapija cjepivom provodi se u tri faze s razmacima od 1-3 mjeseca od prve doze, zatim sljedeća 9-12 mjeseci od prve doze i time ćete biti zaštićeni tri godine. Obnova cjepiva provodi se nakon tri godine, a sljedeća nakon 3-5 godina. Da bi se stvorio imunitet do proljeća, s terapijom započnite tijekom zime, a zatim opet na jesen. Uska i svjetla odjeća, na kojoj se krpelj lako uočava, u kombinaciji s repelentima, nakon cjepiva najbolja su zaštita.

Foto: Henrik Larsson/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here