Povezivanje majke i bebe

0
23
mama i beba

Najmanje 40 posto majki treba barem tjedan dana, a katkad i nekoliko mjeseci, da bi se povezalo sa svojom bebom. Koliko brzo možete očekivati da vaše uzbuđenje zbog bebina dolaska postane ljubav?

“Povezivanje” je naziv procesa kojim postajete posvećeni svojoj bebi toliko da ćete se spremno odreći svoga sna, voditi brigu o svakoj bebinoj potrebi i zanemariti sve svoje želje dok vas vaša beba treba. Ljudske bebe trebaju više brige u dužem razdoblju nego bilo koja životinja.

Snažna veza između vas i vaše bebe pomaže joj da se osjeća sigurno i zaštićeno, pruža joj čvrsti temelj za uspostavu budućih socijalnih odnosa s drugima i uči je povjerenju u druge ljude, a vama daje osjećaj zadovoljstva roditeljstvom. Prekrasno je znati da vas vaša beba voli i da se s vama osjeća sigurno.

Naravno, briga za bebu je vrlo zahtjevna i katkad teška. No mnogo toga možete učiniti kako biste pospješili proces povezivanja. Najvažnije je pokušati se opustiti sa svojom bebom, a i ona će se ugodnije osjećati osjeti li da ste s njom opušteni i smireni. I fizička ljubav igra važnu ulogu u bebinom socijalnom i emocionalnom razvoju. Beba uživa u maženju s vama, više nego s bilo kojim drugim članom obitelji. Sasvim je poseban osjećaj u čvrstom i nježnom zagrljaju odrasle osobe koja je voli. Bliskost, toplina i tjelesni kontakt koji uključuju brižno maženje znatno povećavaju bebino zadovoljstvo i pouzdanje.

Mnogo je razloga za izostanak osjećaja prema bebi netom nakon poroda. Mogli biste biti tjelesno i emotivno iscrpljeni porodom i bez snage za reakciju na bebu. Mogli biste osjetiti olakšanje što je porod prošao i osjećati jedino želju za odmorom.

Način poroda može utjecati na vaše osjećaje: ako je bio dug i težak, mogli biste se osjećati uznemireno ili razočarano, ako ste dobili lijekove, vjerojatno ste omamljeni, a od njih je i beba možda uspavana ili nemirna. Neki drugi problemi u vašem životu utječu na vaše osjećaje, poput problema s partnerom ili drugom djecom, ili financijske poteškoće. Žene zaista različito reagiraju i za neke je razvoj te posebne veze znatno složeniji proces.

Nema razloga za zabrinutost niti osjećaj da ste neuspješna majka ako odmah ne osjećate ljubav. Povezivanje nije jednokratan događaj rezerviran samo za prve trenutke, nego osjećaj koji raste dok se vi i vaša beba međusobno polako upoznajete. Kod majki koje su propustile prvi kontakt zbog svoje ili bebine bolesti, ljubav koja polako raste bit će jednako snažna kao i kod onih koje su je osjetile od samoga početka.

Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here