Privikavanje djeteta na tutu

0
44
dijete u kupaoni

Privikavanje djeteta na tutu već je dugo tema o kojoj postoje različita mišljenja. Činjenica je da ne možete prisiliti dijete da samo traži tutu, još manje da je koristi po naredbi. Ali ako mislite da je čekanje najbolja metoda, znajte da će vas to samo dodatno “izluditi”.

Dobronamjerni rođaci i prijatelji mogli bi vas požurivati da isprobate način na koji su oni navikli svoje dijete na tutu. Ili ćete možda osjećati pritisak da dijete naučite koristiti tutu prije rođenja drugog djeteta ili pak polaska u vrtić. Nastojte biti strpljivi i razmislite kako bi bilo da prepustite inicijativu djetetu. Naravno, budite spremni na uspone i padove tijekom procesa.

Znakovi da je dijete spremno ići na tutu:

  1. Djetetu smeta što je u mokroj, odnosno prljavoj peleni.
  2. Dijete najavljuje obavljanje nužde.
  3. Dijete shvaća namjenu tute ili zahodske školjke.
  4. Pelene su mu suhe po nekoliko sati između dva presvlačenja ili se budi suho poslije popodnevna spavanja.
  5. Zanima se za korištenje kupaonice.

Imajte na umu da je širok raspon godina u kojem se od djeteta očekuje da izvrsno ovlada korištenjem tute. Stručnjaci navode kao normalno bilo koje doba između druge i pete godine. Djeca iste dobi razlikuju se prema stupnju mentalne i fizičke zrelosti, koja uključuje i mišićnu kontrolu i svijest o vlastitom tijelu.

Pođite zajedno u kupovinu i neka dijete samo izabere svoju tutu, a ako krećete odmah s wc školjkom, kupite nastavak s kojim vaše dijete može sigurno sjesti na školjku. Pazite i na odjeću. Tijekom navikavanja odjenite dijete u donji dio trenirke, kako biste mu olakšali spuštanje i podizanje hlača.

Uvijek pohvalite svoje dijete. Pokažite da cijenite kad vas obavijesti o nuždi. Pohvalite ga čak i ako ne obavi nuždu, ali je svejedno uspješno skinuo hlačice i sjeo na tutu. Motivirajte dijete praćenjem napretka i nagrađivanjem.

Pripremite se za nezgode, a kad se dogode, uvjerite dijete da je sve u redu. Pomirite se s tim da ćete izvjesno vrijeme imati mnogo rublja za pranje. Nemojte kažnjavati dijete zbog toga što mu se dogodila nezgoda niti ga ostavljati u uprljanoj odjeći kako biste ga naučili “lekciju”. Od toga jednostavno nema nikakve koristi, a dijete bi moglo doživjeti pravu traumu. Ponekad se djeca “zaigraju” da ne reagiraju kad osjete “da im je sila”, pogotovo ako se igraju vani, daleko od zahoda. Neke obitelji imaju po nekoliko tuta raspoređene po sobama, na svakom katu kuće ili čak u dvorištu.

Ako se dijete opire navikavanju na tutu, povucite se. Mnogi stručnjaci smatraju da prisiljavanje djeteta samo može pogoršati situaciju. Kod neke djece je to proces u etapama i zahtjeva razumijevanje i strpljenje roditelja. Bez brige, dijete će naučiti koristiti tutu. Sretno!

Foto: areashot/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here