Probiotici za djecu

0
49
dijete

Svaka mama po pitanju zdravlja želi sve najbolje za svoje dijete. Jedan od važnih čimbenika da vaše dijete izraste u odraslu zdravu osobu je prehrana. Ako poslušamo naše stare, djetetu bi se s godinu dana davao špek i kobasice. Važno je napomenuti kako odrastanje danas nije isto kao i odrastanje naših roditelja, baka i djedova.

Danas imamo puno više štetnih tvari koje svakodnevno okružuju našu djecu, zrak u gradovima je više onečišćen nego što je bio prije i sl. Zato danas roditelji vode bitku i sa starima i s mladima. Nalazite li se između te dvije vatre? Pokušavate uvjeriti stare da se vremena mijenjaju? S druge strane, ne želite postati jedna od onih mama koje svom djetetu brane sve slatko samo zato što „šećer nije zdrav“.

Niste ludi, to se događa mnogim mama, zato upoznajte se s probioticima, „dobrim bakterijama“. Probiotici su dodaci ili poboljšane namirnice koje sadrže žive mikroorganizme, poput jogurta s Lactobacillus koji drži razinu bakterija u ljudskom tijelu. Ideja je potaknuti „korisne“ bakterija u tijelu koje mogu uništiti „štetne“ bakterije i smanjiti infekcije.

Probiotici se ne mogu normalno probavljati u želucu, ali stvaraju spojeve kao što su oligosaharidi koji se nalaze u majčinom mlijeku i u nekim dohranama za dojenčad. Jednom kada ih krenete unositi na dnevnoj bazi omjer dobrih i loših bakterija treba bi biti 85:15. Stanje u kojem je omjer poremećen naziva se disbioza.

Ovo su neke činjenice o probioticima i djeci:

1. Dojenčad i mlađa djeca koja jedu hranu bogatu probioticima (najčešće jogurt) lakše podnose probavne smetnje, kraće im traju uz blaže simptome.

2. Postoje neki preliminarni dokazi koji ukazuju da probiotici mogu pomoći u sprečavanju nekrotizirajući enterokolitis ili smrt crijevnog tkiva u novorođenčadi težine više od 1.000 grama.

3. Znanstvenici svakodnevno otkrivaju nove pozitivne strane unošenja probiotika u organizam.

4. Kada kupujete, pazite na proizvođača, uzimajte samo provjerene proizvode.

5. Pazite na broj bakterija! Na svakom jogurtu s probioticima trebalo bi pisati 180 CFU (Colony Forming Units) – što je broj veći znači da ima i više dobrih bakterija.

6. Pazite na sojeve, jer svaki soj ne zadovoljava vaše potrebe. Birajte sojeve poput Bacillus koagulans, Saccharomyces boulardii, Bacillus subtilis, Lactobacillus rhamnosus i sl. koji se nalaze u jogurtima.

I zato drage mame, djetetu dajte jogurt, a sebi pripremite kefir i spremni ste za posjet djedu i baki. Jogurt u kojem se nalaze probiotici, djelovat će blagonaklono prema dječjem probavnom sustavu, umanjit će simptome dječjih kolika i štititi djecu od tipičnih zimskih dječjih bolesti u vrtiću – prehlade i gripe.

Foto: Synchron/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here