Rajčica za zdravlje

0
47
rajčice

Rajčica je jedna od najomiljenijih biljaka koje se koristi u kuhinji. Osim što se često koristi za salatu, koristi se i kao dodatak raznim drugim jelima. Rajčica lijepo izgleda, te je odličnog mirisa i okusa. Idealna je za salatu u vrućim ljetnim danima, a osim što ju možete konzumirati svježu, možete ju konzumirati i u soku, pireu, pelatima, te kao aromatičan začin.

Rajčica se sastoji od puno vode, zbog čega pomaže u rehidraciji organizma za vrijeme vrućih dana. Bogata je niacinom, folnom kiselinom, vitaminima C i E, kao i vitaminom K. Lijepu crvenu boju daju sastojci, koji pozitivno utječu na cijeli organizam.

Prilikom uvođenja rajčice u djetetovu prehranu, roditelji moraju biti vrlo oprezni jer rajčica zna biti vrlo alergena. Kiselost rajčice isto tako može izazvati i iritaciju kod osjetljivih dječjih trbuha. Za početak je djetetu bolje ponuditi obrok u kojem će rajčica biti u potpunosti skuhana, pa pratiti djetetovu reakciju. Svježa rajčica treba se uvoditi hranu u prehranu djeteta.

Kako se sol mora postepeno uvoditi u organizam djeteta, savjetuje se da se pire od rajčice, kao i kečap izbjegavaju u početku jer su jako začinjeni, što neće odgovarati djetetovim želucu. Rajčicu je sigurno najbolje uvesti u dječju prehranu dok dijete napuni 18 mjeseci.

Rajčica se uzgaja na razne načine, a plodova je mnogo u raznim oblicima i bojama. Ukoliko konzumirate zelenu rajčicu, mogu vam se javiti problemi sa želucem, kao i jake glavobolje. Zeleni plod rajčice sadrži alkaloid solanin, koji je vrlo otrovan za ljudsko biće. Termičkom obradom ova supstanca nestaje iz ploda, pa nema razloga za zabrinutost.

Kada kupite rajčicu u dućanu ili na tržnici, ne trebate ju spremati u hladnjak, jer rajčici zapravo ne odgovaraju niske temperature. Rajčicu se treba čuvati na sobnoj temperaturi, koja joj zapravo i najbolje odgovara.

Karoteni kojima je rajčica bogata se najbolje iz rajčice koriste ukoliko je rajčica termički obrađena, pa je najbolja u obliku pasteriziranog soka.

Foto: mirounga/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here