Ručno izdajanje mlijeka

0
40
majka i dijete

Za ručno izdajanje mlijeka ne treba vam nikakva dodatna oprema, a možete ga obaviti bilo kada i bilo gdje. Tijekom prvog tjedna nakon poroda, majka vjerojatno neće moći izdajati puno mlijeka, ali već i mala količina pomoći će ublažiti osjećaj punine u dojci koji mnoge majke osjećaju.

Postupno, uz svakodnevnu praksu, mnoge žene su u mogućnosti ručno izdojiti dovoljno mlijeka za hranjenje bebe na bočicu.  Za početak, morate zagrijati grudi oblogom, vrućim tušem ili kupkom. Odaberite trenutak u kojem se osjećate sigurno i opušteno, a možete to raditi sami ili u društvu bebe.

U ovom postupku pravilna higijena igra iznimno važnu ulogu pa svaki put dobro operite ruke sapunom i osušite čistim ručnikom. Potrebna vam je posuda širokog grla u koju ćete privremeno pohraniti mlijeko. Posudicu možete staviti na stol ili je možete držati u krilu, ovisno o tome stojite li ili sjedite. S vremenom ćete naći pristup koji vam najviše odgovara.

Masaža dojke pomaže protoku mlijeka prema bradavici. Ponekad je moguće staviti bebu nakratko na dojku kako bi se aktiviralo otpuštanje mlijeka. Lako možete uvježbati djelotvorno i jednostavno izdajanje. Stavite palac 2-3 cm iznad bradavice, a kažiprst 2-3 cm ispod bradavice i lagano gurnite dojku prema vratu. Potom s oba prsta nježno povucite dojku naprijed.

Važno je naglasiti da prsti ostaju na svom početnom mjestu, a samo se vaša dojka miče. Nakon što ste nekoliko puta ponovili ovaj postupak, možete prste pomicati u krug oko areole. Refleks otpuštanja mlijeka pojavljuje se u više intervala, dakle nakon što prvi put mlijeko prestane teći, pričekajte malo i pokušajte ponovo. Dojka još nije u potpunosti prazna. Najvažnije je da tijekom čitavog procesa budete smireni i opušteni, treba vam samo malo prakse.

Ljudsko mlijeko je slatkasto izgledom i okusom i ne liči na kravlje. Ako mlijeko ne mislite odmah ponuditi djetetu trebate ga što brže ohladiti. Nakon nekoliko sati hlađenja, preselite mlijeko u steriliziranu dječju bočicu.

Kada se smrzne, mlijeko može promijeniti teksturu, boju i sl. Osim toga, ponekad majke primijete razliku u boji i mirisu ovisno o onome što su jele. To je sve normalno. Mlijeko se čuva u hladnjaku na temperaturi 4-6 stupnjeva Celzijevih. Mlijeko za zdravo rođenu djecu čuva se najviše 5 dana.

Također, mlijeko možemo smrznuti na  -18 stupnjeva Celzijevih i tako se može čuvati mjesecima. Pripazite, jednom kad se odmrzne, mlijeko se mora upotrijebiti u roku od 24 sata, a nakon otvaranja posude mora se iskoristiti u roku od 12 sati.

Foto: Igor Stepovik/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here