Savjeti za partnera na porodu

0
22
trudnica

Sve se više trudnica odlučuje da kroz trudove i sami porod ne žele prolaziti same. U većini slučajeva, s njima je njihov partner, ali ponekad se radi o mami, najboljoj prijateljici ili čak douli, profesionalnoj pratnji za porod.

Ako vas trudnica zamoli da joj budete pratnja na porodu, dobro se informirajte prije nego pristanete. Pogotovo ako sami niste prošli takvo iskustvo, najgore je ako se doktori budu morali baviti vama, jer ste recimo pali u nesvijest, a ne trudnicom.

Ako vas trudnica zamoli za ovakvu uslugu vjerojatno je i ona sama svjesna vaših mogućnosti i s razlogom ste vi izabranik. U današnje vrijeme, prvorotkinje se jako dobro informiraju o procesu poroda, ali uvijek postoji strah, mali tračak sumnje i briga hoće li sve proći u redu. Iz toga proizlazi želja za društvom u rađaoni, poznatim licem s kojim trudnica može razgovarati, dijeliti brige i slično.

Kada krenu trudovi, partner je taj koji mora pružiti veliku podršku trudnici, biti onaj “razuman” i “pribran”. Najbolje da se s trudnicom pripremate za porođaj tijekom trudnoće. Zajedno prođite trudnički tečaj.

Trudnički tečajevi su besplatni i nude se u skoro svakom domu zdravlja. Raspitajte se kada i gdje vam je najbliži i prijavite se. Tamo se možete informirati o porodu i postaviti sva pitanja koja vas muče. Razgovarajte s trudnicom o njezinim nedoumicama, prođite zajedno proces poroda kako biste bili sigurni koje su njezine želje, ali i koji su njezini strahovi. Nemojte se bojati postavljati pitanja. Na tečaj dođite pripremljeni, pročitajte unaprijed o porodu i informirajte se o osnovama. Upoznajte se s pojmovima kao što su drip, inducirani porod, ctg… kako biste što bolje pratili tečaj.

Tijekom porođaja bitno je da budete fleksibilni, bodrite trudnicu, potičite je na pravilno disanje, masirate joj leđa, donesete čokoladicu, vlažite usne… Činite sve što je potrebno da joj bude što ugodnije. Dok ne krene sam izgon bebe, ako joj trudovi to dopuštaju, ona može normalno razgovarati između trudova. Dobro, možda nije vrijeme da pričate viceve, ali pokušajte započeti neki opuštajući, neobavezujući razgovor kako biste trudnici skrenuli misli od bolova. Ako dođe do komplikacija, nemojte paničariti. Vi ste ti koji moraju ostati pribrani. Pokušajte se informirati o mogućim potencijalnim komplikacijama.

Možda ćete se u nekim trenucima osjećati bespomoćno, ali vaše prisustvo je tijekom poroda od velike pomoći za samo trudnicu. Trenutak dolaska na svijet ljudskog bića je nezaboravno iskustvo, a vi ste uz liječnike i babice bili prisutni i pomagali trudnici. Trebate biti ponosni na to!

Foto: Lisa A/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here