Strah od liječnika

0
33
dječak s pokrivenim očima

I odrasli se boje liječnika, a kamoli djeca. Kako bi svom djetetu barem malo pomogli pri ovom strahu, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

Vrlo je važno da svoje dijete educirate, pa tako djetetu što više čitajte o toj temi, te mu pričajte razno razne priče. Na taj način će dijete vidjeti da i druga djeca odlaze kod liječnika, te će se lakše poistovjetiti s njima. Nikada nemojte biti previše stručni u objašnjavanju, te im na što jednostavniji način objasnite kako svako dijete mora kod doktora. Neka dijete zna da je liječnik dobra osoba, koja se brine o zdravlju djeteta.

Nikada nemojte biti nestrpljivi s djetetom, te se nemojte uzrujavati prilikom odlaska kod liječnika. Vi kao roditelj morate shvatiti da je vaše dijete jednostavno nesigurno i uplašeno, te mu morate dati do znanja da je u redu što plače, ali da usprkos plakanju, ono mora sjediti mirno kako bi pregled trajao što kraće.

Pobijedite strah kroz igru, te se što više puta igrajte liječnika i pacijenta sa svojim djetetom. Kupite liječnički alat i igrajte se njime, kako bi vašem djetetu ulili povjerenje, i odlazak doktoru pretvorili u zabavu. Nakon ovakve igre će se dijete sigurno manje bojati kada posjeti liječnika.

Ukoliko ste vi kao roditelj uplašeni i nervozni prilikom posjete liječniku, to će dijete osjetiti, pa je vrlo važno da se saberete, i ukoliko vas je strah, da dobro odglumite pred djetetom. Ukoliko vi kao roditelj prilikom posjete liječniku budete staloženi i sabrani, i vaše dijete će biti takvo. Imajte pozitivan glas kada se razgovarate s liječnikom.

Svome djetetu obećajte neku mini nagradu koju će dobiti nakon posjete liječniku. Važno je da ima neki motiv i da se veseli nakon pregleda. Nagradite svog mališana odlaskom na sladoled, odlaskom na igralište ili odlaskom kod prijatelja na igru. Neka se dijete veseli odlasku kod liječnika!

Foto: Igor Stepovik/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here