Trnci u udovima

0
17
bol u nozi

U mnogim slučajevima trnci mogu biti ugodni, no ako im je uzrok neuropatija mogu uzrokovati mnoštvo problema. Neuropatija podrazumijeva bolove i utrnulost tjelesnih živaca, ponajprije u rukama, nogama i licu. Obično se klasificiraju prema osjetu utrnulosti, zbog kojega imate osjećaj da vam je neki dio tijela zaspao ili kao da ste se udarili u lakat.

U slučaju neuropatije dolazi do nefunkcionalnosti živaca, bilo da se radi o središnjim ili perifernim. Ako živce zamislite kao električne kablove prekrivene zaštitnim ovojnicama, možete uvidjeti kako dolazi do utrnulosti; kada se ovojnica preko nečega stegne, kablovi i žice u njoj izloženi su pritisku. Zbog tog prekida u prenošenju poruka dolazi do kratkog spoja u živcima, što uzrokuje trnce.

Veliki problem kod neuropatije nije samo utrnulost ili trnci, nego zapravo domino efekt do kojega dolazi ako ne prekinete taj ciklus. Bolovi se mogu pojačavati i na kraju vas onesposobiti.

Trnci mogu značiti da ste osjetljivi na infekcije. Neuropatije mogu izazvati bolove u crijevima i mokraćnom mjehuru, kao i svrbež i utrnulost, a to zbilja nije ugodno. Na svu sreću, simptome možete ublažiti vježbama, izbjegavanjem pasivnog pušenja i općenito se pridržavajući uputa za zdrav život.

Slijedi nekoliko metoda koje mogu pomoći

Ako utrnulost osjećate u različitim dijelovima tijela, nemojte pretpostaviti da je riječ samo o jednom simptomu, čak i ako je to jedino što u tom trenutku osjećate. Neuropatije su znak da se u vašem tijelu događa još nešto, stoga morate otići na pretrage kako biste utvrdili glavni uzrok. Liječnici vam također mogu propisati neke lijekove protiv bolova koji su se pokazali učinkovitima.

Ako patite od neuropatija, možete ojačati okolne ovojnice kako bi se poboljšala sposobnost protjecanja poruka od mozga do udova. To možete postići uzimanjem omega-3 masnih kiselina i vitamina. Najbolji vitamini za jačanje ovojnica su B6, B12 i folna kiselina.

Dok ste još u fazi dijagnosticiranja problema najvažnije je zaštititi ruke i noge kako biste smanjili opasnost od infekcije. To znači da u dvorištu morate nositi rukavice, na plaži sandale ili obuću za kupanje. Nikada nemojte gurati ruke ili noge na mjesta na koja to ne bi smjela ni djeca. Što je najvažnije, kontrolirajte razinu šećera u krvi jer je dijabetes najveći uzrok neuropatija.

Foto: Tatyana Vyc/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here