Ulje čajevca za akne

0
28
čajevac

Akne znaju biti uporne i naporne, pa nam se nekad čini da ih se uz sve moguće preparate ipak nije moguće riješiti. Maste kožu lica, ružne su za vidjeti i ako se ne zamaskiramo sa dosta pudera i korektora ne izlazi nam se iz kuće. No srećom, tu je ulje čajevca koji može spasiti cijelu stvar s aknama jer je dokazano učinkovito za isušivanje akni.

Ulje čajevca prvenstveno se koristi za liječenje čestih infekcija, a potiče i zacjeljivanje manjih rana, te ožiljaka.

No, zadnjih godina sve se više koristi u liječenju akni, gdje je dokazano da gel koji sadrži 5% ulja čajevca jednakog djelovanja kao i losion 5% benzoil-peroksida, koji je inače glavni sastojak većine sredstava namijenjenih borbi protiv akni. Osim toga pokazano je da sredstvo s uljem čajevca izaziva čak manje nuspojava od sredstva s benzoil-peroksidom, tj. manje ljuskanja, svrbeži ili sušenja kože.

No, ulje čajevca kao i druga eterična ulja, nikako ne smijemo koristiti nerazrijeđene jer su prejaki i mogli bi uzrokovati crvenilo kože. Isto tako ulje čajevca se ni u kojem slučaju ne preporučuje piti jer može biti toksično.

Kako bi se uspješno riješili akni uljem od čajevca, potrebno ga je razrijediti vodom te staviti lokalno na aknu, ili čak ubaciti par kapi u kremu koju koristimo za lice. Ubrzo će doći do isušivanja akni. Ako se akna koju želimo namazati uljem čajevca nalazi u blizini oka, moramo biti oprezni da ne bi nadražili oko te izazvali suzenje.

Osim samih akni, zbog antibakterijskog djelovanja ulje čajevca će izbrisati sve nečistoće na masnoj koži, te na taj način spriječiti nastanak novih akni. Zbog toga se smatra najuspješnijim prirodnim sredstvom protiv akni, jer i prevenira nastanak akni u budućnosti.

S obzirom da postoji više vrsta ulja čajevca, najbolje bi se bilo raspitati pri kupnji, i tražiti proizvod dobiven od Melaleuca alternifolie, jer je to najučinkovitija vrsta, dok neke druge nemaju izraženo terapeutsko djelovanje.

Upravo zbog antibakterijskog djelovanja, ulje čajevca je čest sastojak šampona, sapuna i općenito sredstava za njegu kože, stoga kao prepoznato antibakterijsko sredstvo, s povjerenjem ga možemo uzeti kao rješenje za trajno rješavanje akni.

Foto: Itineranttrader/Wikimedia

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here