Važnost tjelesne aktivnosti

0
12
vježbanje na pokretnoj traci

Osnovna je značajka današnjeg svijeta da čovjek živi duže. No isto tako svima je jasno kako je čovjek u zadnje vrijeme dosta umanjio tjelesnu aktivnost. Danas možemo više govoriti o tome kako ljudi radije svoje slobodno vrijeme provode u horizontalnom i sjedećem pložaju.

Aktivnost je neophodna za naše postojanje. Zato je bitno da se upozori na ozbiljne posljedice nedovoljnog kretanja. Želite li se malo više informirati možemo vas uputiti na informaciju kako postoje raznovrsni programi vježbanja koji mogu nadomjestiti nedovoljno kretanje tokom radnog dana.

Zbog nedovoljnog broja napravljenih koraka čovjeku polako sve više nedostaje njegova osnovna pokretačka snaga koja uključuje sve bitne vitalne funkcije. Pored toga u velikoj su opasnosti sve osnovne motoričke sposobnosti.

Tu najviše mislimo na brzinu, snagu i naravno izdržljivost. Očito je kako je čovjek nastao prije svega kretanjem gdje se kroz dugi niz godina usavršavao. Zato se smatra kako je aktivnost i više nego bitna za naše zdravo stanje organizma.

U zadnje vrijeme veći naglasak stavlja se na um, odnosno inteligenciju zbog čega dolazi sve više do psihičkog umjesto fizičkog umora. Prema posljednje provedenim istraživanjima pokazalo se kako psihički umor u tolikoj mjeri iscrpi čovjeka da više nema snage za ništa drugo, nego za ležanje.

To su uglavnom aktivnosti pred televizorom, uz novine, video igrice, dakle uz kompjutor. Što drugo nego zaključiti da u suvremenom načinu života sve manje mjesta ima za tjelesne aktivnosti. One su svedene na minimum.

Nameće se niz pitanja vezanih uz aktivnosti ako što su: Zašto netko vježba?, Što se vježbanjem može postići? Postići se može jako puno. Prema mišljenju stručnjaka bitno je sve više isticati koliko je bitna aktivnost i kako se na taj način mogu spriječiti mnoge bolesti.

Foto: Aleksandr Markin/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here