Vlastito mišljenje djeteta

0
13
djevojčica s globusom

Vlastito mišljenje jedna je od stvari koja djeci daje individualnost i samopouzdanje te razlikuje jedno dijete od drugog. Dijete koje nema svoje mišljenje ostat će nezapaženo.

Uvijek kad pitate svoje dijete: “Što misliš?” dajete mu priliku da vam pokaže kakav smisao ono pronalazi svijetu na temelju svojih iskustava i promatranja. Zaprepastit ćete se koliko su mnogo toga upili u tako malo godina svoga života. U stanju su objasniti što znaju na jednostavačne načine, što će vas ostaviti u čudu i navesti da se zapitate: “Zašto se ja toga nisam dosjetio?”. Što više prilika djeca imaju za izražavanje svog mišljenja, komunicirat će bolje i s više samopouzdanja.

Djeca koja mogu slobodno izražavati svoje mišljenje lakše će se družiti sa svojim vršnjacima u usporedbi s djecom koja to ne mogu. Ako djeca tijekom odrastanja ne nauče stvarati i izražavati svoja vlastita mišljenja ili im se mišljenja ne uvažavaju, tražit će ih od drugih. Takva su djeca mnogo podložnija kretanju krivim putem ili bi njima mogle dominirati jače osobnosti kojima je puno jednostavnije preuzeti vodstvo.

Djeca prirodno žele razgovarati i razvit će samopouzdanje da kažu što misle budete li ih u tome ohrabrivali. To možete učiniti na mnogo različitih načina. Kad god vam nešto želi reći, obratite na njega punu pozornost i postavljajte mu jednostavna pitanja da biste mu pomogli da uspije ispričati što želi. Tako će steći osjećaj da je ono što želi reći važno.

Također pomognite svom djetetu da razvije društveni život s vršnjacima koji su mu slični jer će mu to stvoriti mnogobrojne prilike u kojima će vježbati izricanje mišljenja. Vaše će dijete u vama vidjeti uzor, pa u svakodnevnim razgovorima stvarajte prilike kako biste s njim podijelili svoja iskustva koja bi mu mogla biti zanimljiva.

Nekoj je djeci izražavanje mišljenja zastrašujuće iskustvo, naročito ako misle da ono što žele reći nije važno. Djeca obično ušute budete li ih bombardirali pitanjima: “Što si danas radio?”. Dijete će s vama razgovarati o stvarima koje želi podijeliti s vama. Jedan dan će to biti što je ono radilo u vrtiću, drugi dan što je učiteljica rekla, treći dan što je njegov prijatelj učinio…

Obiteljski obroci idealno su vrijeme za neobavezan razgovor u kojem se izražavaju mišljenja i razmjenjuju ideje. Uvjerite se da je djetetu jasno što ga pitate. Rutinsko pitanje može u sebi skrivati raznovrsne nedoumice ili poteškoće za vašeg mališana. Dječje se ideje ne mogu uvijek ostvariti, no dijete čije se ideje rutinski odbacuju ili ih se ismijava neće više htjeti izražavati svoje stavove. Pokušajte smisliti poticajni odgovor umjesto odbijajućeg.

Foto: val lawless/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here