Zdrava prehrana dojenčeta

0
50
dojenje djeteta

Djeci su potrebna posebna pravila u prehrani jer samo pravilna prehrana daje djetetu najpovoljniju mogućnost rasta, razvoja i očuvanja zdravlja. Hranom svakodnevno unosimo hranjive tvari kao što su bjelančevine, ugljikohidrati, masti, vitamini i minerali. Time hrana zadovoljava energetske i prehrambene potrebe. Dovoljan unos svih navedenih prehrambenih tvari omogućuje skladno napredovanje djeteta, ali je posebnu pozornost potrebno posvetiti pripremanju hrane.

Zbog već nezrelosti funkcija pojedinih organa i sistema te nesposobnosti žvakanja, kao važnog sudionika u preradi hrane, jer nicanje zubi započinje u kasnijim mjesecima, hrana se mora posebno pripremiti i usitniti kako bi je dijete bez poteškoća prihvatilo. Uz to priprema hrane mora zadovoljiti sve higijenske zahtjeve, a to znači da suđe mora biti isključivo za upotrebu djeteta, potpuno čisto, a hrana dobro očišćena i oprana, jer svako zagađivanje znači za dijete bolest.

Osim bjelančevina, ugljikohidrata i masti, dijete u hrani prima vitamine i minerale. Osobito vrijedni minerali u prvoj godini života su kalcij, fosfor i željezo. Cijeli koštani sustav uglavnom je izrađen od kalcija i fosfora, a budući da se on u dojenačkoj dobi veoma brzo razvija, potrebe za tim mineralima veoma su velike. Pomanjkanje oba minerala, osobito kalcija, dovodi do razvoja mekanih kostiju, a koji put i do mišićnih grčeva.

Glavni izvori kalcija i fosfora su mlijeko i mliječni proizvodi. Treći vrijedan mineral je željezo. Željezo sudjeluje u stvaranju krvi i glavni je prenositelj kisika. Zbog pomanjkanja željeza razvija se anemija, a takva djeca su obično blijeda, mlohava, apatična i razdražljiva te često odbijaju hranu. Prvu zalihu željeza dojenče dobiva od majke. Ali kolika će biti ta zaliha ovisi o načinu majčine prehrane za vrijeme trudnoće. Ako se majka loše hranila i bila anemična, i zalihe željeza u djeteta bit će male. Zbog toga je važno da se majka u vrijeme trudnoće dobro i pravilno hrani.

Za povoljan razvoj dojenčeta u svakodnevnoj hrani potrebne su sve vrste vitamina, ali osobito ističemo A, D i C vitamin. Nedovoljna, neispravna i jednostrana prehrana brzo dovodi do manjka pojedinih vitamina. Nedostatak vitamina često se očituje općim nejasnim simptomima: lošom probavom, zatvorom, pomanjkanju teka, sklonošću infekcijama…

Voda je element koji se ne smije zaboraviti. U njoj se odvijaju svi životni procesi, pa je ona organizmu svakodnevno bezuvjetno potrebna. Ako se organizam ne opskrbljuje dovoljnom količinom tekućine, dolazi do gubitka na težini, često praćenog povišenom temperaturom. Zbog toga dojenčetu moramo osigurati dovoljan unos tekućine bilo običnom vodom, bilo čajem ili voćnim sokovima. To je posebno potrebno učiniti za vrijeme sparnih i vrućih dana, zatim kad dijete ima povišenu temperaturu ili proljev.

Foto: Kzenon/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.