Zdrava prehrana za Uskrs

0
53
prehrana za uskrs

Većini je poznato što se jede za najveći kršćanski blagdan, pa su tako mnogima peciva od dizanog tijesta, jaja i šunka postali nezaobilazni na blagdanskom stolu. Došlo je polako vrijeme za promjene, a što znači zdrava prehrana za Uskrs. Skoro sve kršćanske zemlje imaju sličnu tradiciju doručka i ručka za najveći blagdan, a dok je tradicija u nekim zemljama stavila naglasak na uskršnji doručak, druge su se više orijentirale na ručak.

Bez obzira o kojem se obroku radi jasno je kako su rotkvice, svježi luk i brojne povrtne salate postale glavne namirnice koje se mogu naći stolu brojnih obitelji.

Iako su jaja i šunka nezaobilazne namirnice bez kojih je bilo teško zamisliti slavljenje važnog blagdana za kršćane, postoji još nekoliko ukusnih ideja za najbolju ponudu na blagdanskom stolu.

Što znači zdrava prehrana za Uskrs? Nutricionisti su mišljenja kako bi na stolu svoje mjesto trebale naći namirnice kao što su voćne žitarice, zelena salata, rotkvica, brokula, mrkva, svježi luk.

Koliko god bilo teško zamisliti doručak bez šunke, neki su odlučili i to promijeniti i pokušati s tofu salamom ili dimljenim seitanom. Umjesto masnih peciva i lepinja može se pokušati s nečim novim i zamijeniti ove proizvode pecivima i kruhom od cjelovitog brašna.

Za ručak mnogi imaju naviku ispeći meso na svinjskoj masti. Iako se oko ovog pitanja pokrenula rasprava, je li manje štetna svinjska mast ili ulje, pojedini nutricionisti se slažu kako bi bolja opcija bila biljno ulje umjesto masti.

Meso i povrće je potrebno začiniti određenim začinima, pa sa savjetuje korištenje peršina, ružmarina, bosiljka i drugih sličnih dodataka koji će svakom jelu dati poseban okus.

Nemoguće je zamisliti Uskrs bez finih kolača. Uživanje u slatkom isto tako može biti moguće ako se jaja i maslac zamijene proizvodima od cjelovitog brašna kao i smeđim šećerom.

Bilo bi dobro kada bi se nabavila jaja iz organskog uzgoja, a kada se jednom oboje bilo bi ih dobro čuvati u hladnjaku te pojesti najviše u roku tjedan dana.

Uskrs može proći u najljepšem sjećanju za sve članove obitelji, ali da se nakon blagdana ne razmišlja o tome koliko ste kalorija unijeli i kako ćete ih sve potrošiti.

Foto: greschoj/free images

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.